Hrvatska de facto ostaje bez pola Michelinovih restorana ne promijeni li se odredba da se hotelski restorani zatvaraju za javnost
Hrvatska ima sedam restorana s Michelinovim zvjezdicama. Tri od šest hrvatskih Michelinovih restorana nalaze se u manjim hotelima. Riječ je o Dragi di Lovrana, Boškincu i LD Palaceu. Ako, dakle, na snazi ostane odredba da u hotelskim restoranima ne smiju jesti nehotelski gosti, Hrvatska se zapravo ove sezone odriče pola svojih Michelinovih zvjezdica (premda je puno investirala u dovođenje Michelina u Hrvatsku).
adsense_content_v3
Nadalje, zna se da manji butikni hoteli ostvaraju 50 do 70 posto svojih prihoda u restoranima, pa je Tulio Fernetich apsolutno u pravu kad kaže da njegov San Rocco ne može opstati bez vanjskih restoranskih gostiju.
No, vanjski gosti čine dobar dio publike u gastronomskim restoranima velikih hotela, poput Esplanadina Zinfandela, kao i Grand Parkova Cap Aurea. Uostalom velik broj najboljih hrvatskih restorana, osobito na obali, nalazi se baš u hotelima.
Evo liste najvažnijih hrvatskih hotelskih restorana. Ova je lista složena po geografskom kriteriju, od Istre do krajnjeg juga. Mislimo da je posve neodgovorno sve te restorane zatvoriti za javnost, a istodobno se boriti za bar nešto turističkog novca.
- San Rocco, Brtonigla
- Spinnaker, hotel Riviera, Poreč,
- Cap Aureo, Grand Park Hotel, Rovinj
- Roxanich Wine&Heritage Hotel, Motovun
- San Canzian, Buje
- Meneghetti, Bale
- Draga di Lovrana, Lovranska Draga (Michelinova zvjezdica)
- Navis, Opatija
- Bevanda, Opatija
- Zinfandel’s, Esplanade, Zagreb
- Le Bistro, Esplanade, Zagreb
- Matsunoki, Bellevue, Mali Lošinj
- Alfred Keller, Alhambra, Mali Lošinj
- Veritas, Imperial, Rab
- Boškinac, Pag (Michelinova zvjezdica)
- Lemongarden, Brač
- Puteus Palace, Brač
- LD Restaurant, Lešić Dimitri Palace, Korčula (Michelinova zvjezdica)
Osim svih ovih restorana, pitanje je kakav bi status prema spornoj odredbi trebali imati restorani čiji se vlasnici istodobno bave i iznajmljivanjem soba ili apartmana,poput čuvene istarske konobe Alla Beccaccia. Ako i takvi objekti potpadaju pod ovu odredbu, lista koju smo sada objavili odmah bi se barem udvostručila.
Potpuno je jasno kako je odredba o zabrani ulaska nehotelskih gostiju u hotelske restorane ne samo financijski pogubna za brojne, osobito manje hotele, nego se radi i o teškom udarcu gastronomskom segmentu hrvatskog turizma.


